БОЛКИ В РЪКАТА

Те представляват болезнено усещане в областта на ръката, засягащо пръстите, китката, лакътната и раменната област. Може да започне внезапно и да се развие във времето. Интензитетът й може да зависи от причината, която я е провокирала.

Тази болка може да се дължи на:

Проблем с нервната система

увреждане на брахиалния плексус, увреждане на шийните коренчета, синдром на карпалния канал, полиневропатия, увреждане на лъчения нерв, увреждане на лакътния нерв, полиневропатия, сирингомиелия. Проблеми с органите на кръвообращението като лимфедем, атеросклероза и синдром на Рейно (Raynaud’s disease). Различни костно-мускулни заболявания или такива на съединителната тъкан като – латерален епикондилит, увреждания на рамото, юношески (ювенилен) артрит, хипертрофична остеоартропатия, бурсит на олекранона, ревматична полимиалгия, радикулит, остеомиелит, спондилоза, тендинит, остеохондрит на гръбначния стълб, увреждане на междупрешленните дискове, неврит и невралгия, остеофит, ставен излив, полиартроза, артрит, ревматоиден артрит.


Кожа и подкожна тъкан – целулит.

Причинява се най-вече от въздействието на различни външни причини като травми, отравяния и фрактури, както и най-честите причини за болки в ръката – навяхвания;  различни болести на кръвотворните органи, кръвта  и нарушения в имунния механизъм; проблеми с храносмилателната система като езофагит; неуточнени симптоми на костно-мускулната и нервната система.  


Разтягането или разкъсването на сухожилие

е сред най-честите причини за болка в ръката. По-сериозните случаи изискват медицинска намеса, докато по-леките могат да бъдат лекувани у дома. Част от симптомите са ограничено движение, оток, поява на синини и силна болка.


Фрактури

Остра и силна болка задължително придружава счупване на костите на ръката. Ограничена подвижност, видима деформация, оток и поява на синини са характерни признаци за фрактура.


Тендинит

Състоянието е познато като възпаление на сухожилията. Най-често срещано в областта на китките, лактите или раменете. Среща се в по-лека или по-тежка форма. Наблюдават се симптоми на ограничена подвижност, подуване и повишена чувствителност в засегната област на ръката.


Ревматоиден артрит

Хронично заболяване, което засяга ставите. Изразява се със симптоми на скованост, умора, повишена чувствителност и затопляне в областта на засегнатите стави.


Ангина пекторис

Заболяване, при което към сърцето не се доставя достатъчно кръв. Това води до силна болка в гърдите. Тази болка може да се усети в рамото, гърба и врата. Други симптоми са гадене, виене на свят и задух.


Сърдечен удар

Ако поради запушване на кръвоносни съдове  кръвта не може да достигне до сърцето, като така се прекъсва и доставката на кислород, се получава сърдечна атака. Това може да доведе до смърт на сърдечния мускул, ако достъпът на кислород не бъде възстановен бързо. Симптомите на сърдечният удар са: студена пот, виене на свят, гадене, задух и болка в гърдите и към лявата ръка. 


Диагноза и лечение

За да постави правилна диагноза, лекарят трябва да е наясно с анамнезата, клиничната симптоматика и наличието на наранявания. Извършване на преглед е следващата стъпка. При необходимост може да бъда назначена образна диагностика: ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, рентгенография и кръвна картина. При наличие на съмнения за сърдечен проблем лекарят може да назначи допълнителни изследвания на сърцето.

Причината и тежестта на болката могат да променят подхода към лечението. Понякога е необходима физиотерапия, понякога болкоуспокояващи и кортикостероиди. В някои случаи болкоуспокояващите са напълно достатъчни. В най-тежките случаи може да се наложи и оперативна намеса.


Как да си помогнете у дома

Понякога тялото има необходимост единствено от почивка.Съответно трябва да избягвате натоварване и движението на ръката, която е засегната. Поставен лед върху засегнатото място може да намали отока и възпалението. Пакет лед, увит в хавлиена кърпа, се задържа на мястото на увреждането за не повече от 20 минути. Можете да повторите процедурата след около час. Стегната превръзка ще осигури покой, ще ограничи движенията и ще намали отока.  

Ако въпреки усилията болката продължава и е прекалено силна, така че пречи на ежедневните ви дейности, се консултирайте с лекар.

Още полезни статии

Related Post

Тенис лакът (латерален епиконделит)

1. Какво представлява латералният епикондилит (Тенис лакът)? Тенис лакът е често срещано болезнено състояние, което се предизвиква от претоварване в областта на лакътя. Външната изпъкнала част на лакътя се нарича епикондил. Там се захващат мускулите, отговарящи за разгъването на китката (разгъвачи/екстензори)/. Повдигането на китката нагоре (назад) се случва благодарение именно на тези мускули.Външният (латерален) епикондилит…

Болезнено рамо (при пациенти, прекарали инсулт)

  Болезнено рамопри пациенти, прекарали инсулт Болезнено рамо е едно от най-честите усложнения при пациенти прекарали инсулт, с честота от 16% до 72%. Началото на симптомите обикновено обхваща първите 2 седмици до 4-ия месец от инцидента, като съответно продължителната болка е лош признак за възстановяване на функцията на ръката. Проучванията сочат, че рисковите фактори за…

Изтръпване на крайниците

Изтръпване на крайниците или друга част на тялото Бих искал да споделя опита си с този вид проблем и да информирам голяма част от хората, че има и други ефективни начини за справяне с него, освен лекарства и операции. Опитът ми показва, че много от случаите могат да се подобрят чрез специфични упражнения и техники…

Доброто здраве е наша мисия!

Кабинет Варна

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 899 957 845

Варна, ул. Д-р Анастасия Железкова 25

Кабинет София

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Недеделя (масажи)

(359) 883 384 683

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15