Лечение на болки във врата - Physio-Health град Варна и София

Лечение на болки във врата и главата

Главоболие

Главоболието е най-често регистирания симптом, който човек изпитва през живота си. Близо 95% от  всички хора са изпитвали главоболие някога през живота си. Главоболието е причина номер едно за отсъствие от работа, което води до огромни икономически загуби годишно и се превръща в социално значим проблем.

Причините за главоболието може да са много и от различно естество. Ние като специалисти по гръбнака изучаваме цервикогенното главоболие (идващо от врата). Неговата характеристика е, че се съпровожда и с болки във врата и обикновено е унилатерално (от едната страна на главата) и отива към окото. 

По-често цервикогенните главоболия са епизодични (появяват се и отшумяват) като за да се определи сериозността на проблема трябва да се вземе под внимание колко често на месец/година и колко тежки като болезненост са епизодите. 

Как всъщност проблемите във врата могат да доведат до главоболие? 

Главоболието е характерно за горната част на врата. Интересно за първи шиен прешлен е, че е наричан в анатомията “Атлас” (идващо от гръцката митология, на титана Атлас, който държал земята на раменете си) така и C1 “държи” черепа. 

Също така в горната част на врата се намира и едно изключително важно ядро (нуклеус), което предава информация нагоре към централната нервна система (ЦНС). При евентуална дисфункция тази информация се нарушава и може да се появи главоболие. 

Ако в момента на прегледа имате главоболие, имаме техники, които да го премахнат (ако причината е врата). 

Ако сега нямате главоболие имаме тестове с близо 90% надеждност, с които можем да кажем дали проблема е от врата и можем да помогнем, или трябва да ви насочим към друг специалист. 

Лечение на Болки във врата

Цервикалната част от гръбначния стълб се състои от 7 шийни прешлена, 8 чифта коренчета нерви, множество малки стабилизиращи мускули и връзки. Гръбнака, като цяло има две основни функции – да е подвижен и в същото време да е стабилен, за да може да предпазва гръбначния мозък от евентуални наранявания. Най-грубо може да разделим врата на горен и долен цервикален отдел, като в анатомията, функцията и проблемите в двете области се различават значително. В горния минават вертебралните артерии, които кръвоснабдяват главния мозък и при евентуално притискане или дразнене може пациента да изпитва симптоми като болки във врата, главоболие, световартеж, замайване, гадене и др. Разбира се тези симптоми може да не са цервикогенни (произхождащи от врата), но това може да се каже след преглед от терапевт.

В нашият екип имаме специалисти, които имат сериозен опит и солидно обучение в чужбина по най-честия симптом, а именно главоболието (идващо от врата). Когато говорим за симптоми на болки във врата от долната част очакваме: скованост, ограничен обем на движение, мускулен спазъм и ако имаме възпаление или притискане на нервно коренче ще има болка, парене, мравучкане, изтръпване по ръцете в определени зони (дерматоми).

При неадекватно лечение може да се стигне до сериозни последици, като слабост и намалена чувствителност. От над 10 годишния ни опит се уверихме, че мануалната терапия в комбинация със специфични лечебни упражнения има най-добър и дълготраен ефект. Ние сме единствените специалисти от Варна, които притежават CMP (сертификат за мануална терапия признат в цял свят). При наличие на болки във врата и дискомфорт се свържете с нас, за да направим всичко възможно да ви помогнем!

Запази час през сайта тук:

Loading...

 Запази час по телефона: