Диабет и движение

Един от всеки девет човека с преддиабетни стойности на кръвна глюкоза и наднормено тегло може да постигне  обратно развитие на метаболитното нарушение, ако коригира диетата си и води по- активен начин на живот. Такива са резултатите от ново проучване, публикувано в “Journal of the American Medical Association“.

Въпреки че пълната ремисия на диабет тип- 2 е много рядко срещана, проучването потвърждава, че промяната в начина на живот може да спре напредването на заболяването и неговите усложнения. Дори повече! Болните могат да постигнат това, без да е необходимо да вземат таблетки за контролиране на глюкозната и липидната обмяна.

В проучването са участвали над 4000 души на средна възраст. Те са били с наднормено тегло или затлъстяване. Всички са спазвали нискоенергийна диета с прием на 1200-1800 калории дневно и са увеличили двигателната си активност с три часа на седмица. За целта са били съветвани от инструктори по диетично хранене и физкултура.

След една година при 11.5% от тях са били постигнати и поддържани нормални стойности на кръвната глюкоза в сравнение със само 2% в контролната група участници, които не са променили предишния си начин на живот (разлика от 5.7 пъти).

Преддиабетни стойности на кръвната глюкоза (захар) са нива на кръвната глюкоза, които, измерени сутрин на гладно, случайно през деня или два часа след нахранване (или след провеждане на орален глюкозотолерантен тест), са над нормалните. Все още под диабетните стойности.

Хората с налични такива междинни нарушения в глюкозния метаболизъм могат да заболеят от диабет тип- 2 в следващите няколко години или дори месеци. Навременното откриване и предприемане на активни мерки за промяната на нездравословните навици дават доказано добър шанс за възстановяването на тези хора, преди диабет тип- 2 да стане факт.

Още полезни статии

Related Post

Защо физиотерапевтите дават упражнения за вкъщи?

За да можем ние – кинезитерапевтите и рехабилитаторите (физиотерапевти) – да успяваме да ви помогнем, независимо какъв проблем е свързан с вас, е важно да правите всички упражнения, които ви назначаваме за домашна работа. Един от най-добрите физиотерапевти, които познаваме, преподавател по три световно известни концепции – PNF, BOBATH, MULLIGAN – и с изключително много…

За какви пациенти е подходяща рехабилитация?

рехабилитация

Рехабилитация е подходяща за изключително голям спектър от заболявания, травми и болезнени състояния. Няма как на едно място да се опишат всички състояния, при които човек може да се възползва от нея. Но на кратко ще изброим най-честите проблеми, при които рехабилитацията дава добри резултати: болки в кръста и врата, гръбначни изкривявания, навяхвания, счупвания, дискови…

Какво е Кинезитерапия

Кинезитерапията е наука ,която се занимава с проучването на въздействието, методиките и средствата на движение с неговото лечебно действие , с цел по-бързото  и пълно възстановяване на пациента. В своята  най-обща характеристика  кинезитерапията може да  бъде разделена на два основни дяла: Активна кинезитерапия  и Пасивна кинезитерапия. Активна кинезитерапия - харакеризира се с активното и съзнателно…

Доброто здраве е наша мисия!

Кабинет Варна

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 899 957 845

Варна, ул. Д-р Анастасия Железкова 25

Кабинет София

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Недеделя (масажи)

(359) 883 384 683

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15