Диабет и движение -

Диабет и движение

Един от всеки девет човека с преддиабетни стойности на кръвна глюкоза и наднормено тегло може да постигне  обратно развитие на метаболитното нарушение, ако коригира диетата си и води по- активен начин на живот. Такива са резултатите от ново проучване, публикувано в “Journal of the American Medical Association“.

Въпреки че пълната ремисия на диабет тип- 2 е много рядко срещана, проучването потвърждава, че промяната в начина на живот може да спре напредването на заболяването и неговите усложнения. Дори повече! Болните могат да постигнат това, без да е необходимо да вземат таблетки за контролиране на глюкозната и липидната обмяна.

В проучването са участвали над 4000 души на средна възраст. Те са били с наднормено тегло или затлъстяване. Всички са спазвали нискоенергийна диета с прием на 1200-1800 калории дневно и са увеличили двигателната си активност с три часа на седмица. За целта са били съветвани от инструктори по диетично хранене и физкултура.

След една година при 11.5% от тях са били постигнати и поддържани нормални стойности на кръвната глюкоза в сравнение със само 2% в контролната група участници, които не са променили предишния си начин на живот (разлика от 5.7 пъти).

Преддиабетни стойности на кръвната глюкоза (захар) са нива на кръвната глюкоза, които, измерени сутрин на гладно, случайно през деня или два часа след нахранване (или след провеждане на орален глюкозотолерантен тест), са над нормалните. Все още под диабетните стойности.

Хората с налични такива междинни нарушения в глюкозния метаболизъм могат да заболеят от диабет тип- 2 в следващите няколко години или дори месеци. Навременното откриване и предприемане на активни мерки за промяната на нездравословните навици дават доказано добър шанс за възстановяването на тези хора, преди диабет тип- 2 да стане факт.