Дискова херния, шипове, плексит -

Дискова херния, шипове, плексит.

Дискова херния

Гръбначният стълб е съставен от 24 кости, наречени прешлени, а между всеки прешлен има дискове, които са сравнително по-меки (може да си ги представите като доста твърди балончета). Това състояние на дисковете позволява движението в гръбначния стълб. Самите дискове се състоят от твърда и мека част. Твърдата част е външната част на диска и прилича на пръстен (фиброзна тъкан), а вътрешната част е мека, гелообразна или пихтиеста. Когато външната част се пробие, меката тъкан излиза навън, притискайки коренче, нерв или гръбначния мозък (много често това състояние не създава проблеми. Според провело се мащабно проучване, 50% от хората с дискови хернии никога не са имали оплаквания).  Ако случайно притисне нещо, оплакванията могат да бъдат: болка в кръста, крака, седалището, изтръпване, мравучкане, парене, боцкане и други.

Сега искам да си представите 4 или 5 слоя мускули, а под тях прешлените и дискът. Почти невъзможно е хернията да се достигне с пръсти и да се „натъпче“ навътре, както казват някои хора. Дори да успеят да ви я приберат, силата на компресията, която се получава при вървене и стоеж, ще изкара хернията навън. Затова, според моето лично, професионално мнение, някой да казва, че е натъпкал хернията с пръсти в нормалното ѝ положение, е твърдение далеч от професионалното.

Един от най-подходящите методи за такива проблеми е Маккензи (McKenzie) терапията – стара и доказана методика. При по-голям интерес към терапията, може да потърсите в youtube: McKenzie herniated disc. Можете да пробвате упражненията. Терапията цели болката от крайника да се пренесе към кръста (да се централизира), но ако изтръпването се увеличи или няма резултат, потърсете медицински специалист!

ШИПОВЕ (калцификати)

На практика, вие можете да развиете такива израстъци почти навсякъде по костите, а понякога на сухожилията и мускулите. Шиповете са костни израстъци, които нормално не би трябвало да имате. Възможно е да създават проблеми, а може и да не ви пречат. Чупенето на шипове е доста срещано предложение за решаване на проблема. Истината обаче е, че дори да успеят по някакъв магически начин да ви счупят шипа, склонността на организма да направи по-големи от тези, които са ви счупили е твърде висока. Поради тази причина хирурзите не ги премахват.

ПЛЕКСИТ:

Всеки втори мой пациент, с болка малко под врата или между рамото и врата, ми казва, че има плексит. Думата плексит идва от думата плексус (което означава сплетение). В латинския език всичко, което завършва на –ит е възпаление, което означава, че имате възпаление на плексуса (сплетението). Защо сплетение? Защото на мястото се вплитат няколко нерва. Има по едно сплетение за всяка ръка и по едно за всеки крак. Когато в тази област се възпалят два или повече нерва се получава плексит. За да имате плексит, трябва да имате някои от тези симптоми: много силна болка, изтръпване, парене, безчувственост, слабост в ръцете. Ако просто се чувствате схванати и имате малко болка, това със сигурност не е плексит. Дори да имате някой от изброените симптоми, това не значи, че имате плексит. Състоянието може да бъде установено от невролог след подробен преглед. Плекситът не може да бъде оправен мануално, защото чисто и просто това е възпаление.

Написах тази кратка информация, за да бъде от помощ на повече хора. В практиката си съм срещал много кадърни чакръкчии, един от които ми е близък приятел, много добър колега и специалист. Но съществуват и хора, които злоупотребяват с вашето доверие и ви лъжат.

Надявам се поне малко да съм бил полезен. В края на статията, бих искал да ви насърча, че дори някой от вас да има тези оплаквания и диагнози, не е нужно да се плашите! Съществуват много съвременни методи, които могат да облекчат състоянието ви и да ви позволят да водите нормален живот.