Качествената рехабилитация – предимства.

Колко хора в днешно време, според вас,  претърпяват операции и какви са  причините за това? Едни- поради суета, за да угодят на собственото си его, прибягват до естетичната медицина, а други- от човешки инстинкт да съхранят живота си, за да останат живи, претърпяват тежки операции. Навсякъде по света в ерата на технологичния подем се реализират рекордно много операции. Какво се случва след това? Колко от тях се възстановяват качествено и колко от тях остават без двигателна независимост? Какви са предимствата на качественото възстановяване в професионална среда? Тази статия ще покаже един интересен поглед върху всички тези въпроси.

Ключов момент в живота на хората, преживели операция, травма или инсулт, е рехабилитацията. В интерес на истината тя е не по-маловажна от успешно проведената операция. Разработването на адекватен рехабилитационен план и следването му под контрола на специалист е в основата на по-бързото и по-качествено възстановяване.

Предимствата

Възможностите на рехабилитационните програми са много разнообразни. Те могат да бъдат свързани с начина на живот, могат да бъдат психологически и физически. Важно е да се провеждат в центрове по рехабилитация, а не в комфорта на дома, за да може да се следи за правилното изпълнение на зададените упражнения.Сред предимствата са намаляване на болката след операция, подпомагане възвръщането на нормалните двигателни функции и мобилността. Това се постига чрез заздравяване на мускулите, подобряване на координацията и гъвкавостта в ставите, за да се възвърне пълният обем от движения.

С прилагането на рехабилитационни програми се постига:

 • заздравяване мускулите и намалява опасността от бъдещи травми;
 • подобряване на  координацията;
 • развиване гъвкавостта в ставите – възвръща максимално обема на движение;
 • намаляване на отока ;
 • подобряване на  баланса и равновесието;
 • повишаване на издръжливостта – дава възможност за изпълнение на по-комплексни упражнения;
 • намаляване на мускулните спазми;
 • предотвратяване настъпването на постоперативни усложнения;
 • подобряване кръвообращението на травмираните тъкани;
 • подпомагане заздравяването на меките тъкани;
 • предотвратяване на деформации на крайниците;
 • коригиране проблемите в походката и стойката;
 • повишаване на самоувереността ;
 • осигуряване на  независимост.

Всичко това потвърждава, че рехабилитацията е изключително важен етап от възстановителния процес за всички хора, борещи се да възстановят способността си да се днвижат и да извършват ежедневните си дейности,  независимо на каква възраст са.

Водещи специалисти, най-вече от развитите държави като Америка, Канада, Австралия, Англия, Германия и Швейцария,многократно споделят своя опит и статистика в рехабилитацията и възстановяването, а изводът им е еднозначен: качествената рехабилитация е равна на качествен живот.


Още полезни статии

Related Post

Диабет и движение

Диабет и движение Един от всеки девет човека с преддиабетни стойности на кръвна глюкоза и наднормено тегло може да постигне  обратно развитие на метаболитното нарушение, ако коригира диетата си и води по- активен начин на живот. Такива са резултатите от ново проучване, публикувано в “Journal of the American Medical Association“. Въпреки че пълната ремисия на…

Какво e рехабилитация?

рехабилитация

Рехабилитация е преди всичко начин на лечение. Тя е професия, която може да е полезна в изключително широк спектър от заболявания и проблеми на съвременното общество. Целта при рехабилитацията е да се възстанови страдащата структура към предишната, нормална и безболезнена функция. Рехабилитацията, кинезитерапията или физиотерапията, защото реално няма голяма разлика между трите, целят да подобрят…

За какви пациенти е подходяща рехабилитация?

рехабилитация

Рехабилитация е подходяща за изключително голям спектър от заболявания, травми и болезнени състояния. Няма как на едно място да се опишат всички състояния, при които човек може да се възползва от нея. Но на кратко ще изброим най-честите проблеми, при които рехабилитацията дава добри резултати: болки в кръста и врата, гръбначни изкривявания, навяхвания, счупвания, дискови…

Доброто здраве е наша мисия!

Кабинет Варна

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 899 957 845

Варна, ул. Д-р Анастасия Железкова 25

Кабинет София

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Недеделя (масажи)

(359) 883 384 683

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15