ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

 Най-често срещаната причина за болка в петата се нарича плантарен фасциит- възпаление на плантарната фасция (широката ивица фиброзна тъкан, преминаваща по долната повърхност на стъпалото). Плантарната фасция свързва пръстите на краката с костта на петата.

Болката, причинена от плантарен фасциит, обикновено е сутрин при първите стъпки. Болката намалява след раздвижване, като може отново да се засили при продължително стоене прав или след изправяне при дълъг седеж.

Често срещана е при бегачите. Рискът от появата му е по-голям при хора с наднормено тегло, ако рязко увеличат физическата си активност.

Симптоми на плантарен фасциит

Симптомите на плантарен фасциит най-често са: пронизваща болка в свода на стъпалото в близост до петата. Обикновено болката е най-силна при първите няколко крачки след събуждане. Болката обикновено е по-силно изразена след тренировка и по време на нейното протичане.


Причини за плантарен фасциит

Плантарната фасция играе важна роля при поддържането на свода на стъпало и поглъщането на удара. Претоварването и повишеното напрежение могат да предизвикат сълзене на фасцията. Раздразнение или възпаление на фасцията могат да бъдат предизвикани от продължително разтягане или разкъсване. В много от случаите причината за появата на плантарен фасциит не е ясна.


Рискови фактори

Плантарен фасциит може да възникне и без ясна причина, но някои от факторите, които могат да увеличат риска за неговото развитие, са:

  • Напреднала възраст. Най-често плантарният фасциит се проявява при пациенти между 40 и 60 години.
  • Упражнения и активности, подлагащи петата, на продължително и интензивно натоварване. Например скокове, балет, аеробика и бягане на дълги разстояния. Внезапното увеличаване на физическата активност без подготовка е рисков фактор.
  • Структурата на стъпалото, падналите или високи сводове, както и необичайната походка са фактори, които влияят на начина, по който стъпалото разпределя тежестта. Това допълнително товари плантарната фасция.
  • Излишните килограми и затлъстяване.
  • Професиите, при които дълго време стоите прави. Хората, които прекарват повече от работното си време в стоене, прави върху твърда повърхност или в ходене, са по-податливи на увреждания на плантарната фасция.


Усложнения при плантарен фасциит

Ако плантарният фасциит бъде пренебрегнат, това ще доведе до хронични болки в петата. Измененията в походката и болките в стъпалото могат да доведат до други проблеми с колената, бедрата и дори гърба.


Диагноза

Физически преглед и медицинска история са необходими за поставянето на диагноза. Вашият лекар, по време на прегледа, ще провери чувствителността в стъпалото ви, за да установи с по-голяма точност местоположението на болката и да намери нейния причинител.


Лечение на плантарен фасциит

Налагане с лед в болезнената област и продължително разтягане са част от консервативните методи, които помагат при плантарен фасциит. Подходящи обувки с ортопедични стелки и почивка са другите благоприятно действащи фактори.


Медикаменти

Най-често това са болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни.


Терапии

Удължаване и укрепване на фасцията и използването на специализирани устройства могат да помогнат за  облекчаването на симптомите. Те включват:

  • Физиотерапия. С помощта на физиотерапевт можете да правите упражнения, които да разтегнат плантарната фасция и ахилесовото сухожилие. Да подсилите мускулите, като стабилизирате петата и глезена. Може да бъдете обучен да използвате атлетична лента за поддръжка на петата.
  • Ортопедични стелки. Стелките ще допринесат за правилното разпределяне на тежестта върху свода на стъпалото.  Обувките също са от много голямо значение – те осигуряват добрата опора на сводовете на стъпалата ви.

Още полезни статии

Related Post

Изтръпване на крайниците

Изтръпване на крайниците или друга част на тялото Бих искал да споделя опита си с този вид проблем и да информирам голяма част от хората, че има и други ефективни начини за справяне с него, освен лекарства и операции. Опитът ми показва, че много от случаите могат да се подобрят чрез специфични упражнения и техники…

Насоки за постоперативно възстановяване на предна кръстна връзка

Като човек, който е преживял травма на предна кръстна връзка заедно с придружаващата операция и иска да се върне към спорта, има много неща, които трябва да преминете по пътя към възстановяването, за да се уверите, че сте в оптимална форма, но също и трябва да се уверите, че сте намалили риска от повторна травма.…

Няколко причини за болка в коляното

Коляното е една от по-често нараняваните стави. Възможно е наличието на болка в коляното да се дължи на разнообразни причини. Може да имате наранен мениск или проблем с движението на капачката, да сте преразтегнали връзки, или просто да сте натоварили самото коляно. Кога задължително трябва да търсите помощ от ортопед? – Ако сте имали травматичен…

Доброто здраве е наша мисия!

Кабинет Варна

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 899 957 845

Варна, ул. Д-р Анастасия Железкова 25

Кабинет София

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Недеделя (масажи)

(359) 883 384 683

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15