Теносиновит на Де Кервен - Теносиновит на Де Кервен

Теносиновит на Де Кервен представлява възпаление на сухожилията на китката и палеца на ръката, което обхваща разгъвача на палеца (m.extensor pollicis brevis) и мускула, отвеждащ палеца настрани (m.abductor pollicis brevis). Тези мускули са разположени по дорзалната страна на китката и предмишницата. Болката е най-характерният симптом,  проявява се най-често при отвеждането на палеца и при захвати на ръката. Удебеляването на сухожилията и подуване на мястото също може да са част от клиничната симптоматика.

Заболяването е малко по-често срещано при жените (1,3%) в сравнение с мъжете (0,5%), като най-често се проявява между 40- 50-годишна възраст.

Лечението може да бъде оперативно, медикаментозно или физиотерапевтично. Медикаментозното лечение включва използването на нестероидни противовъзпалителни средства и/или кортикостероидна инжекция. Понякога се използват и специални шини, които да ограничат движенията на палеца, като проучванията сочат, че имат добър временен ефект, но не и дълготраен. Препоръчват се сплинтове (шини), които позволяват да има все пак някакво движение на палеца, а не да ограничават функцията му напълно.

По отношение на физиотерапията се препоръчва прилагането на шокуейв, като един лесен и безопасен метод, с който може да се подобри функционалното състояние на ръката и да се намали болката. Също така се препоръчва използването на мобилизации по Мълиган и упражнения с ексцентрично натоварване. Приложимо е използването на криотерапия (лед), за да се потисне възпалението. Почивката също е добра стратегия, за да се намали временно болковата симптоматика, като тя се изразява в избягване на повторяеми движения на палеца и китката, включително и захвати. Може да се използват и мекотъканни техники за отпускане на мускулатурата и стречинг на мускулите на палеца. Постепенно се прогресира до натоварване на засегнатите мускули с цел адаптация на тъканите и възстановяване на засегнатата функция на ръката.

Използвани източници:

De Quervain’s Tenosynovitis. (2021, January 31). Physiopedia, . Retrieved 07:34, February 9, 2021 from https://www.physio-pedia.com/ index.php?title= De_Quervain%27s_Tenosynovitis&oldid=266015.

Rabin, A., Israeli, T., & Kozol, Z. (2015). Physiotherapy Management of People Diagnosed with de Quervain’s Disease: A Case Series. Physiotherapy Canada. Physiotherapie Canada67(3), 263–267. https://doi.org/10.3138/ptc.2014-47

Vahdatpour, B., Momeni, F., Tahmasebi, A., & Taheri, P. (2020). The Effect of Extracorporeal Shock Wave Therapy in the Treatment of Patients with Trigger Finger. Open access journal of sports medicine11, 85–91. https://doi.org/10.2147/OAJSM.S232727