Ендопротезиране на тазобедрена става -

                                               Ендопротезиране на тазобедрена става

Често хората не обръщат внимание на леки болки или ограничение в движението на дадена става, докато не стане прекалено късно. Много хора живеят с болка в тазобедрената става и едва когато те станат непоносими или започнат да ограничават дейностите от ежедневието решават да потърсят помощ. Винаги се опитва първо консервативно лечение, но когато то не помага се преминава към оперативно лечение. Оперативното лечение се изразява в ендопротезиране на ставата. Това е често срещана операция в днешно време и е една от най-успешните. Износените повърхности се отстраняват (износената повърхност от таза, от бедрената кост и самата глава на бедрената кост) и се заменят с компоненти от изкуствена става. Ендопротезата може да бъде  направена от метал, керамика, пластмаса или комбинация от тези материали.

Целта на оперативното лечение е обезболяване и подобряване на движенията в ставата –  обикновено ефектът на обезболяването се постига веднага след операцията.

Причини за смяна на ставата :
– коксартроза
– некроза на бедрената кост
– травма

Препоръки след операцията:
– да се започне активна рехабилитация, за да се заздрави мускулатурата около тазобедрената става (засилването на мускулатурата обикновено започва преди операцията, за да е по-лесно и бързо възстановяването)
– при по-пълни хора се препоръчва намаляване на теглото;
– ходене с патерици около 2 месеца след операцията;
-пълно възстановяване може да се очаква от 6 до 9 месеца след операцията (нормализиране на походката, на мускулната сила, баланса и др. )

Рискове след ендопротезиране:
– изкълчване на ендопротезата (обикновено при кръстосване на краката, което трябва да се избягва);
– инфекция;
– разхлабване на ендопротезата;
– разлика в дължината на долните крайници;
– образуване на костна формация около ендопротезата, което да предизвиква болка и ограничение в обема на движение.

Движения, които трябва да бъда ограничени и контролирани:
– кръстосването на краката;
– дълбок клек;
– повдигане на бедрото над 90 градуса от седеж;
– завъртане на крака навътре.