Синдром на замръзналото рамо -

Една от най-сложните  по строеж и функция стави в човешкото тяло е раменната става. С нейна помощ, човек има възможност да извършва много голям обем от движения с горните си крайници. Именно заради сложността й, както и поради постоянното натоварване, тя става уязвима към нарушаване на функционалността и податлива на различни болки.

Синдром на замръзналото рамо и адхезивен капсулит на раменната става са два термина, чрез които се описва състоянието на силна болка и скованост в рамото. Новите определения на заболяването го описват като „заболяване с неизвестна етиология”, характеризиращо се с ограничаване на активните и пасивните движения в раменната става.

С какво се характеризира така нареченото „замръзнало рамо”

Първият предвестник на този синдром е болката при движение на ръката, но сковаване и бързото обездвижване на раменната става е главният признак. Движенията стават все по-ограничени и болезнени много скоро след първите болки. Не след дълго се оказва невъзможно да вдигнете ръка над главата си. Дори слаб опит за движение предизвиква остра болезненост.

Острата болка принуждава болния да държи ръката си неподвижна и близо до тялото. Освен това напредващите структурни изменения правят движенията все по-трудни и дори невъзможни. Рамото сякаш замръзва.

Кого засяга синдромът на „замръзналото рамо”?

Най-често синдромът на „замръзналото рамо” засяга хората между 40 и 60 г. Честотата е по-висока при дамите в сравнение с тази при господата. Вероятност за появата на синдрома е по-голяма при пациентите, страдащи от захарен диабет. Изключително рядко се засягат едновременно и двете рамене. По-вероятно е последователното им ангажиране.

Причини за замръзнало рамо

Причина за замръзнало рамо са възпалителни процеси, които деформират меките тъкани около ставата – така наречените бурс и(околоставни торбички), сухожилията и ставната капсула. Това затруднява движението в нея. Какво предизвиква възпаленията, засягащи съединителната тъкан, не е изяснено напълно.

За рискови се смятат следните фактори:

  • травматизмът при професионалния спорт, същото важи и за любителите;
  • повтарящите се във времето микротравми от характерни за определени професии еднотипни движения и пози;
  • обездвижване при операции и интервенции в рамото;
  • системни заболявания често играят ролята на пусков механизъм – диабет, както и заболявания на щитовидната жлеза;
  • простудите и инфекциозните болести, поразяващи нервните сплитове на рамото.

Протичане на заболяването

Различават се три основни периода в развитието на замръзналото рамо.

Най-болезнен е първият. През него всички движения са съпроводени със силна болка. Тя не изчезва дори и нощем – най-вече ако сте легнал върху болната страна. Осезаемо намалява подвижността.

Във втория етап рамото е вече почти неподвижно. Мускулите отслабват, невъзможно е вдигането на ръката нагоре. Болката не се увеличава, дори леко започва да намалява.

Във финалния период болката вече е осезаемо намаляла, а подвижността бавно се увеличава. Повечето пациенти успяват да възстановят обема на движение  почти напълно.

Лечение при замръзнало рамо

При първи симптоми за нередност с раменната става трябва да потърсите специализирана помощ. За заболяването е характерно, че има самоограничаващ се ход на протичане. За овладяване на болезнеността помага приемът на различни болкоуспокояващи медикаменти, включително нестероидни противовъзпалителни средства, понякога и кортикостероиди.
Физиотерапията и упражненията в домашни условия са неизменна част от всяка една от фазите на заболяването.