Спондилолистеза - Rehab Varna Ltd. 2021

Спондилолистеза

Спондилолистезата представлява приплъзване или изместване на един прешлен спрямо друг. Посоката на изместване може да е различна – напред, назад или встрани. Спондилолистезата може да е безсимптомна. Често симптомите, предизвикани от спондилолистеза, приличат на тези,  предизвикани от дискова херния – болка в засегнатата област, изтръпвания по крайниците, мускулна слабост. Обикновено болката се провокира при движение, а в покой- намалява. Спондилолистезата може да притисне както нервни коренчета, така и в по-тежки случаи да доведе до стеснение на гръбначния канал.

Видове:

– вродена спондилолистеза;
– дегенеративна спондилолистеза;
– травматична спондилолистеза;
– патологична спондилолистеза;
– истмична спондилолистеза.

Най-често засегнатите нива са L5-S1 или L4-L5. Симптомите са по-тежки, когато приплъзването е по-голямо.
Поставянето на диагноза се извършва след направата на рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс. С ядрено-магнитния резонанс може да се види и състоянието на меките тъкани и нервните коренчета.

Лечение:

– в ранен стадий и слабо приплъзване се цели укрепване на мускулатурата, като така симптомите могат да се контролират, понякога се използват и корсети;
– при по-тежки случаи и с напредване на спондилолистезата се стига до оперативна намеса, особено ако се е стигнало до спинална стеноза; Оперативната намеса има за цел да декомпресира структурите и да намали появилия се неврологичен дефицит. Прешлените се фиксират, за да се избегне повторна намеса.

Още полезни статии

[wprpi title="Related Post" by="category" post="3" icon="hide" thumb_excerpt="true" excerpt_length="55"]

Кабинет Варна

089 871 1707

Варна, Бул. Княз Борис I, №139

Кабинет София

089 871 1707

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15