Болка в петата -

 

БОЛКА В ПЕТАТА

Болката в петата е често срещан проблем не само при възрастните, но и при деца и подрастващи. Болката обикновено е под петата или точно зад нея – там където ахилесовото сухожилие среща костта на петата.  Тя може да обхване и вътрешната или външната страна на петата и крака и се усилва при ходене върху твърди повърхности и носене на неподходящи обувки. Обикновено  започва постепенно и минава от лека към силна, като може да стане дори обездвижваща. Понякога отминава без лечение, но ако е причинена от възпаление, може да стане хронична.  

Причини

Обикновено болката в петата  не се причинява от еднократно натоварване, а по-скоро от продължително претоварване и натиск върху петата. Причините включват различни видове възпаление, артрит, автоимунен проблем, травма или неврологичен проблем.

Плантарен фасциит

Най-често срещаната причина за силно болезнено усещане в областта на петата е плантарен фасциит. При възпалението на плантарната фасция болката е пронизваща и е най-силна при първите стъпки след  събуждане, както и след физическа активност. Този тип възпаление се дължи най-вече на типа свод на стъпалото – при нисък или висок свод фасцията може да се разтегне и възпали.

Бурсит на петата 

Възпаление на бурсата на петата – малка торбичка, която действа омекотяващо и защитно за петната кост, като покрива частта от костта, където сухожилията минават около ставата. Това възпаление може да се дължи на натиск от носената обувка или на силен натиск или удар. Болката се усеща дълбоко в петата или в задната й част. Възможно е ахилесовото сухожилие да се подуе. Болката обикновено се влошава с напредването на деня при носене на неподходящи обувки или, ако се дължи на травма, с времето се задълбочава.

 Подутина/деформация на костта

При децата и подрастващите костната тъкан не е достигнала зрялост в развитието си.  При носене на малки, тесни и твърди обувки петната кост се трие прекомерно, в резултат на което се образува и натрупва още кост. 

Синдром на Тарзалния тунел

Този синдром представлява притискане на нерв, преминаващ през вътрешната част на глезена.  Това е вид компресионна невропатия, която може да се дължи на плоскостъпие, структурни аномалии, например шипове, навяхване на глезена,  диабет, артрит.  Симптомите могат да включват изтръпване, парене, силна пробождаща болка, наподобяваща токов удар, скованост.  Състоянието изисква консултация със специалист.

 

 

Стрес фрактури 

Те не са класически счупвания, а са микрофрактури.  При системни високи натоварвания, най-вече спорт, както и  при продължителна тежка физическа работа или упражнения костите нямат време да се възстановят и се образуват микропукнатини и травми.  Хора, занимаващи се с бягане, са особено предразположени  към стрес фрактури  на метатарзалните кости на ходилото. Предразполагащ фактор е и остеопорозата. Хората с висок или паднал свод също са по-податливи на това състояние, както и жените в менопауза. Симптомите са болка, повишена чувствителност и оток. Ако бъде установено наличие на стрес фрактури, са нужни почивка и промяна в натоварването, за да могат костите да се възстановят и адаптират. 

Болест на Север

Това е най-често срещаната причина за болка в петата при деца и тийнейджъри атлети.  Децата имат  т.нар. плочки на растежа, а това състояние се отнася до възпаление на растежната плочка, намираща се при петната кост, която е и залавно място на ахилесовото сухожилие.  При спортове, свързани със скачане и бягане, ахилесовото сухожилие е подложено на теглене и натоварване, което може да доведе и до микротравма и възпаление в тази зона, откъдето идва и болката. Засегнати са най-вече деца на възраст от 7 до 15 години. Болката е временна, обикновено без дълготрайни последствия. 

Ахилесова тендиноза

Известно още като дегенеративна тендинопатия или тендинит – това е хронично състояние, свързано с прогресивна дегенерация на ахилесовото сухожилие– тъканта на сухожилието се влошава. Микроразкъсванията на тъканта водят до удебеляването й, което от своя страна намалява гъвкавостта и еластичността на сухожилието и ограничава движението. Повече движение води до повече микроразкъсвания и проблемът се задълбочава. 

Хроничен артрит (лупус, ревматоиден артрит, псориатичен артрит)

Артритът е заболяване, което се характеризира с възпаление на хрущяла и на ставите. Възпалението причинява зачервяване, затопляне, болка и подуване. 

Подагра 

Подаграта е форма на остър възпалителен артрит. Характерно е зачервяване на болезнената става. Най-често срещана е подаграта на големия пръст на крака. 

Други причини за болка в петата:

разкъсване/разтягане на ахилесовото сухожилие;

разкъсване на плантарната фасция; 

лоша стойка при ходене и тичане; 

проблеми с циркулацията на кръвта; 

бактериални и гъбични инфекции.

Лечение 

Лечението на болката в петата зависи от нейния източник. В много случаи е достатъчно да се носят удобни обувки, достатъчно голям номер и с правилна поддръжка – например подходяща за нисък или висок свод. Подходящата поддръжка на стъпалата не само облекчава, но и предотвратява някои от тези състояния.  

Ортопедични обувки и стелки

Ролята на ортопедичните обувки и ортопедичните стелки е да дадат добра поддръжка и да стабилизират крака, за да осигурят равномерно натоварване на петата и останалите части на стъпалото.

Нестероидни антивъзпалителни медикаменти: аспирин, ибупрофен, напроксен и др. за намаляване на болката и подуването.

Физиотерапия и рехабилитация

Приложима за разтягане на плантарната фасция и ахилесовото сухожилие. Физиотерапията може също така да укрепи долните мускули на крака, което би довело до стабилизация на глезена и петата. 

Атлетична лента

При спортуване обгръщането на крака в атлетична лента (кинезиолента) може да допринесе за по-добрата поддръжка и омекотяването на стъпалото. 

Физически упражнения

Домашни лекове и превенция

Почивка 

Избягвайте да тичате или да стоите прави твърде продължително време. Избягвайте ходенето по твърди повърхности без обувки и всякакви дейности, при които усещате, че се натоварват петите.

Лед 

Ако кракът Ви е подут, поставете на него леден компрес, обвит в кърпа, за да не нарани кожата. Дръжте около 15 минути. 

Кога да посетите специалист?

Посетете лекар, ако усещате:

  • силна болка в петите повече от 4-5 дни;
  • болка, която продължава дори когато не сте в движение;
  • петите и/или цялото стъпало са подути; 
  • усещате “иглички” и скованост;
  • трудност при ходене;
  • трудност при свиването на стъпалото надолу или невъзможност за стоене на пръсти.