Болки в гърба – 10 факта -

Болки в гърба – 10 факта.
(Според научните изследвания)

1.  Болките в гърба е често срещана.

  • Болките в гърба може да бъде много болезнена и притеснителна, но всъщност е често срещана и рядко опасна. Статистиката сочи, че 84% от хората по света ще изпитат болка в гърба в някаква част от живота си и опасността от болки в гърба е еднакъв за всички възрастови групи.


2.  Снимки за болки в гърба за рядко нужни и могат да бъдат вредни.

  • Снимките са необходими само когато има съмнения за сериозно заболяване (рак, фрактура, инфекция), само 1 процент от болката в гърба по света се смята за сериозна. Снимките почти винаги ще покажат нещо, което много трудно може да бъде свързано с болките в гърба. Въпреки това, професионалист би могъл да види нещо, което изглежда зле и може да е индикация за болка. Възможно е напълно здрав човек да има някой така наречени „дефекти“ по гърба или гръбначния стълб.


3.  Гърбът не е толкова податлив на нараняване.

  • Повечето хора смятат, че гръбначният стълб трябва да се предпазва. Научните изследвания показват, че гръбната структура не се „измества или преплъзва“. Този вид информация е неправилна и е довела до страх, презащитеност, избягване, неспособност и промени в начина на живот, обикновено не към по-добро.


4.  Гърбът е създаден за да се огъва

  • По същият начин по който човек може да получи болки в коляното от дейности, към които не е привикнал. Човек може да получи и лоши болки в гърба, ако вдигне нещо по странен начин, или начин, към който не е свикнал. Вашето тяло може да повдигне определено количество тежест без опасност от контузия, но ние имаме нашите ограничения.


5.  Може да имате болки в гърба без да имате нараняване или травма.

  • Определени фактори могат да направят така, че болката в гърба да бъде по-силна отколкото в действителност е. Фактори като: нездравословно физическо натоварване, психологически фактори, общо здраве, начин на живот и социални фактори. Тези фактори могат да ви причинят болка, когато използвате гърбът си, докато той е напълно здрав.


6.  Болките в гърба не бива да ви поставят на легло и не избързвайте с хирургическата намеса

  • Има сериозни доказателства, които доказват важността на това да останете физически активни докато се възстановявате от болки в гърба. Разбира се, Физическата активност трябва да се надгради постепенно за да може да укрепи и подсили вашият гръб. Препоръчително е във фазата на най-силната болка да почивате. Хирургическата интервенция рядко е най-добрият вариант за облекчаване на болките в гърба. Въпреки това много хора избират хирургията. Нехирургичните опции като упражнения и физическа активност са силно препоръчителни.


7.  Упражненията са благодатни за болки в гърба, но хората често ги е страх

  • Най-доброто решение за болки в гърба са упражненията, а най-добрият вид упражнения е този, който ви доставя удоволствие. Доказано е, че 30 минути упражнения или повече на ден силно допринасят за възстановяването, но е важно да запомним, че всякакво количество упражнения е по-добро от никакви упражнения.

8.  Силните лекарства не са най-добрият вариант за болки в гърба

  • Научно доказано е, че силните болкоуспокояващи не предоставят по-голямо облекчение от по-прости методи и имат потенциала да причинят повече вреда отколкото добро.


9.  Купувачи внимавайте! Интернет, тенденции и мода

  • Има много различни методи, продукти и дейности, които се предлагат на хора с болки в гърба. Повечето от тези опции не са напълно тествани и са просто създадени да ви накарат да харчите вашите пари. Много от опциите, които са тествани от професионалисти, са постигнали резултати, които не са толкова позитивни. Не пропускайте да проучите методът, от който се интересувате!


10.Болката в гърба може да се подобри.

  • Не позволявайте на болката в гърба да ви сломи духом. Да, възможно е да има единични случаи, в които някой наранил гърбът си има нужда от хирургична интервенция, но в повечето случаи болката в гърба е лечима, когато се подходи разумно.


Информация е предоставена от Мери О‘Кийф


Болки в гърба