БОЛКИ В РЪКАТА – ПРИЧИНА -

БОЛКИ В РЪКАТА

Те представляват болезнено усещане в областта на ръката, засягащо пръстите, китката, лакътната и раменната област. Може да започне внезапно и да се развие във времето. Интензитетът й може да зависи от причината, която я е провокирала.

Тази болка може да се дължи на:

Проблем с нервната система

увреждане на брахиалния плексус, увреждане на шийните коренчета, синдром на карпалния канал, полиневропатия, увреждане на лъчения нерв, увреждане на лакътния нерв, полиневропатия, сирингомиелия. Проблеми с органите на кръвообращението като лимфедем, атеросклероза и синдром на Рейно (Raynaud’s disease). Различни костно-мускулни заболявания или такива на съединителната тъкан като – латерален епикондилит, увреждания на рамото, юношески (ювенилен) артрит, хипертрофична остеоартропатия, бурсит на олекранона, ревматична полимиалгия, радикулит, остеомиелит, спондилоза, тендинит, остеохондрит на гръбначния стълб, увреждане на междупрешленните дискове, неврит и невралгия, остеофит, ставен излив, полиартроза, артрит, ревматоиден артрит.


Кожа и подкожна тъкан – целулит.

Причинява се най-вече от въздействието на различни външни причини като травми, отравяния и фрактури, както и най-честите причини за болки в ръката – навяхвания;  различни болести на кръвотворните органи, кръвта  и нарушения в имунния механизъм; проблеми с храносмилателната система като езофагит; неуточнени симптоми на костно-мускулната и нервната система.  


Разтягането или разкъсването на сухожилие

е сред най-честите причини за болка в ръката. По-сериозните случаи изискват медицинска намеса, докато по-леките могат да бъдат лекувани у дома. Част от симптомите са ограничено движение, оток, поява на синини и силна болка.


Фрактури

Остра и силна болка задължително придружава счупване на костите на ръката. Ограничена подвижност, видима деформация, оток и поява на синини са характерни признаци за фрактура.


Тендинит

Състоянието е познато като възпаление на сухожилията. Най-често срещано в областта на китките, лактите или раменете. Среща се в по-лека или по-тежка форма. Наблюдават се симптоми на ограничена подвижност, подуване и повишена чувствителност в засегната област на ръката.


Ревматоиден артрит

Хронично заболяване, което засяга ставите. Изразява се със симптоми на скованост, умора, повишена чувствителност и затопляне в областта на засегнатите стави.


Ангина пекторис

Заболяване, при което към сърцето не се доставя достатъчно кръв. Това води до силна болка в гърдите. Тази болка може да се усети в рамото, гърба и врата. Други симптоми са гадене, виене на свят и задух.


Сърдечен удар

Ако поради запушване на кръвоносни съдове  кръвта не може да достигне до сърцето, като така се прекъсва и доставката на кислород, се получава сърдечна атака. Това може да доведе до смърт на сърдечния мускул, ако достъпът на кислород не бъде възстановен бързо. Симптомите на сърдечният удар са: студена пот, виене на свят, гадене, задух и болка в гърдите и към лявата ръка. 


Диагноза и лечение

За да постави правилна диагноза, лекарят трябва да е наясно с анамнезата, клиничната симптоматика и наличието на наранявания. Извършване на преглед е следващата стъпка. При необходимост може да бъда назначена образна диагностика: ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография, рентгенография и кръвна картина. При наличие на съмнения за сърдечен проблем лекарят може да назначи допълнителни изследвания на сърцето.

Причината и тежестта на болката могат да променят подхода към лечението. Понякога е необходима физиотерапия, понякога болкоуспокояващи и кортикостероиди. В някои случаи болкоуспокояващите са напълно достатъчни. В най-тежките случаи може да се наложи и оперативна намеса.


Как да си помогнете у дома

Понякога тялото има необходимост единствено от почивка.Съответно трябва да избягвате натоварване и движението на ръката, която е засегната. Поставен лед върху засегнатото място може да намали отока и възпалението. Пакет лед, увит в хавлиена кърпа, се задържа на мястото на увреждането за не повече от 20 минути. Можете да повторите процедурата след около час. Стегната превръзка ще осигури покой, ще ограничи движенията и ще намали отока.  

Ако въпреки усилията болката продължава и е прекалено силна, така че пречи на ежедневните ви дейности, се консултирайте с лекар.