Изтръпване на крайниците -

Изтръпване на крайниците или друга част на тялото

Бих искал да споделя опита си с този вид проблем и да информирам голяма част от хората, че има и други ефективни начини за справяне с него, освен лекарства и операции. Опитът ми показва, че много от случаите могат да се подобрят чрез специфични упражнения и техники за нервната система. Системата, за подобряване на такъв вид оплаквания, е добре известна в света на физиотерапевтите и доказана с редица проучвания. Тя е излязла още в началото на 90-те години. Всеки от вас може да разбере повече, ако потърси информация в интернет – Mobilisation of nervous system, David Buttler.

За съжаление, в нашата държава системата е малко разпространена, което води и до чести нежелани интервенции и влошаване на симптомите на изтръпване. Държа да отбележа, че системата може да бъде изключително ефективна, но не винаги успява. Преимуществото ѝ е, че е напълно безвредна. Лично аз намирам системата за уникална и не веднъж съм успявал да помогна на хора, единствено чрез този вид терапия.

В следващите редове ще дам информация за този метод, за да може да стане по-ясно, какво точно представлява мобилизацията на нервната система. Във физиотерапията терминът „мобилизация“ означава „подобряване на подвижността на нещо“. В случая подразбираме нервната система. Когато говорим за нея, трябва да имаме предвид, че тя е изключително сложна и все още не достатъчно добре опозната от медицината.

Каква е всъщност идеята на Дейвид Бътлър? Нервната система, от главния мозък, който се намира в черепа на човека, гръбначният мозък, намиращ се в гръбначния стълб, до края на всеки нерв е непрекъсната система. За разлика от мускулите и костите, при които всеки мускул си има начало и край, и са отделни един от друг, при нерва няма прекъсване от мозъка до самия му край. Дейвид Бътлър решава да изучи откъде минават нервите, как се движи гръбначният мозък и обвивките на мозъка. Той доказва, че нервите се движат постоянно в различни посоки, в зависимост от комбинацията на движенията в ставите. И че може да има проблем със заобикалящите нерва структури и гръбначния мозък, като мускулни травми и разкъсвания, сраствания на нерва, намалена еластичност, поради обездвижване или застоял живот, дискови хернии, които притискат нерва, и други. На практика Бътлър казва, че има определени зони, там където минава нерва, които са по-чувствителни поради голямата подвижност или поради залавните места на нерва, и там няма възможност да се движи толкова много. Поради всички тези причини, нарушението в подвижността на нервната система може да предизвика опъване по цялата ръка, изтръпване при някои позиции или движения, парене, остра, режеща болка, болка вечер и т.н. Дейвид Бътлър предлага две основни техники. Едната от тях е свързана с подвижността на нерва спрямо околните тъканни мускули, стави, костни лигаменти, дисковете (на гръбначния стълб), как той се плъзга покрай тях и неговото нарушено плъзгане. А втората има отношение с нарушената еластичност на нерва.

Както споменах по-нагоре в статията, всичко от главата до петата е свързано. Бътлър предлага изключително специфични тестове, които комбинират крайници с главата. Комбинацията на тези движения, плюс главата, дава акуратна преценка дали причината е в еластичността на нерва, плъзгането, или е някъде другаде (или как иначе може да се обясни влиянието на главата с болката ви в петата; как болката се променя – намаля или се увеличава – в петата при движение на главата). Ако тестът предизвика същите оплаквания, или има разлика между проблемния крайник спрямо здравия, това говори, че всъщност проблемът е в нервната система. За съжаление, този вид техника и тестуване не могат да бъдат направен от самия пациент, тъй като изискват доста знания и умения. Прегледът се извършва от специалист, след което се дават конкретни упражнения за самостоятелно лечение на пациента. Хубавото на тази техника е, че упражненията се изпълняват в домашна среда, което спестява време и финанси на пациента. Обикновено 3 до 4 процедури, в рамките на 2 седмици, са достатъчни, за да се преодолее проблем, тормозещ ви дълго време. Професионалната ми препоръка към всеки е, да пробва с този вид терапия, преди да се наложи оперативно лечение!