Защо физиотерапевтите дават упражнения за вкъщи? -

За да можем ние – кинезитерапевтите и рехабилитаторите (физиотерапевти) – да успяваме да ви помогнем, независимо какъв проблем е свързан с вас, е важно да правите всички упражнения, които ви назначаваме за домашна работа. Един от най-добрите физиотерапевти, които познаваме, преподавател по три световно известни концепции – PNF, BOBATH, MULLIGAN – и с изключително много знания и умения казва, че бъдещето на физиотерапията е самостоятелната работа. Пациентът трябва да бъде обучен как да се справя сам с проблема си. За съжаление, рехабилитацията и кинезитерапията имат своите минуси, които се състоят в това, че до голяма степен подобрението зависи от пациента. Ако пациентът е отговорен и спазва препоръките и насоките на физиотерапевта (какви упражнения да прави, какво да избягва и в какво да е постоянен), резултатите ще са много добри. Обратното, ако пациентът не изпълнява стриктно, резултатите ще са по-посредствени.

Плюсът при самостоятелното справяне на пациента с проблема е, че намалява отделеното от него време и разходи за терапии. Но често, поемането на лична отговорност се вижда като минус от пациентите.

Вярвам, че ако всеки пациент изпълнява заръчаното от терапевта и си прави упражненията, резултатите ще са неминуеми. Това е, което непрестанно виждам и коментирам с близки колеги.

Драги пациенти, ние ви назначаваме упражненията, не за да ви измъчим, а за да ви спестим време, пари, болки, понякога и безсънни нощи. Правим го единствено, защото искаме да ви помогнем!