Как сами може да провалите рехабилитацията си? -

Как сами може да провалите рехабилитацията си

Често при неуспешна рехабилитация пациентите обвиняват рехабилитатора или кинезитерапевта, че не се е справил и това понякога е така. Но често самите пациенти допускат грешки, които могат да доведат и най-добрата терапия до провал.

Какви са тези грешки и как могат да бъдат избегнати?

  • Посещавате рехаблитатора един път и ако няма ефект се отказвате.

 Често смятаме тялото за машина и когато нещо се повреди отиваме на кинезитерапевт. Той прави диагностика, разбира какво е станало и го оправя. Ако след първото посещение нищо не се промени, значи не е добър професионалист и трябва да бъде сменен. Но човешкото тяло не е машина. Няма нови части, които да подменят старите. Има стотитци фактори, които влияят върху структурите му и потенциално могат да се окажат вредни. Понякога е изключително трудно да се определи източника на болката. Понякога факторите, които допринасят за болката са много. Дайте време на своя рехабилитатор да помисли, да пробва! Дайте време на лечението да подейства преди да се откажете! Не винаги се получава от първия път, независимо професионализма на терапевта.

  • Не си правите домашните упражнения.

Често, за да се подсили ефектът от терапията по време на сесия, а понякога и като лечение, в рехабилитацията се дават  упражнения, които пациентът да прави вкъщи. Упражненията са измислени и конкретно подбрани от терапевта ви за вашия случай и, ако не изпълнявате препоръките му, сами ограничавате ефективността на терапията. Бъдете отдадени на лечебния процес! Изпълнявайте домашните упражнения, предписани от вашия рехабилитатор! Не очаквайте да преборите часове разрушително влияние върху тялото ви с един час терапия, един път в седмицата.

  • Негативно настроение спрямо кинезитерапията.

Всички са чували за ефекта плацебо. Той е изключително важен фактор при рехабилитацията. Най-силен такъв ефект има при оперативните интервенции. Едно интересно проучване при хора с болки в кръста показва следното: на  група  хора им правят опеация, докото на другата просто им правят разрез, типичен за спинална операция. Интересното е, че голяма част от тези хора, които просто са накарани да повярват, че е била извършена операция, се оправят от ефекта плацебо. Често обаче се получава обратното, а именно ефекта ноцебо. При ноцебото човек смята, че няма кой да му помогне да развеши проблема си. Тоест още преди да посетите специалист за проблема ви, вие си казвате, че няма как той да ви помогне.  В такава ситуация дори и перфектното лечение може да се окаже неефективно поради негативната нагласа.  Бъдете позитивно настороени към рехабилтиацията, вървайте повече, не се предавайте и шанса да се възстановите ще е на ваша страна. 

Това са три от най- разрушителните фактора за ефективността на рехабилитацията. Ако се избягват рехабилитационния процес протича по-гладки и много по-ефектвно!