ПЛАНТАРЕН ФАСЦИИТ

 Най-често срещаната причина за болка в петата се нарича плантарен фасциит- възпаление на плантарната фасция (широката ивица фиброзна тъкан, преминаваща по долната повърхност на стъпалото). Плантарната фасция свързва пръстите на краката с костта на петата.

Болката, причинена от плантарен фасциит, обикновено е сутрин при първите стъпки. Болката намалява след раздвижване, като може отново да се засили при продължително стоене прав или след изправяне при дълъг седеж.

Често срещана е при бегачите. Рискът от появата му е по-голям при хора с наднормено тегло, ако рязко увеличат физическата си активност.

Симптоми на плантарен фасциит

Симптомите на плантарен фасциит най-често са: пронизваща болка в свода на стъпалото в близост до петата. Обикновено болката е най-силна при първите няколко крачки след събуждане. Болката обикновено е по-силно изразена след тренировка и по време на нейното протичане.


Причини за плантарен фасциит

Плантарната фасция играе важна роля при поддържането на свода на стъпало и поглъщането на удара. Претоварването и повишеното напрежение могат да предизвикат сълзене на фасцията. Раздразнение или възпаление на фасцията могат да бъдат предизвикани от продължително разтягане или разкъсване. В много от случаите причината за появата на плантарен фасциит не е ясна.


Рискови фактори

Плантарен фасциит може да възникне и без ясна причина, но някои от факторите, които могат да увеличат риска за неговото развитие, са:

  • Напреднала възраст. Най-често плантарният фасциит се проявява при пациенти между 40 и 60 години.
  • Упражнения и активности, подлагащи петата, на продължително и интензивно натоварване. Например скокове, балет, аеробика и бягане на дълги разстояния. Внезапното увеличаване на физическата активност без подготовка е рисков фактор.
  • Структурата на стъпалото, падналите или високи сводове, както и необичайната походка са фактори, които влияят на начина, по който стъпалото разпределя тежестта. Това допълнително товари плантарната фасция.
  • Излишните килограми и затлъстяване.
  • Професиите, при които дълго време стоите прави. Хората, които прекарват повече от работното си време в стоене, прави върху твърда повърхност или в ходене, са по-податливи на увреждания на плантарната фасция.


Усложнения при плантарен фасциит

Ако плантарният фасциит бъде пренебрегнат, това ще доведе до хронични болки в петата. Измененията в походката и болките в стъпалото могат да доведат до други проблеми с колената, бедрата и дори гърба.


Диагноза

Физически преглед и медицинска история са необходими за поставянето на диагноза. Вашият лекар, по време на прегледа, ще провери чувствителността в стъпалото ви, за да установи с по-голяма точност местоположението на болката и да намери нейния причинител.


Лечение на плантарен фасциит

Налагане с лед в болезнената област и продължително разтягане са част от консервативните методи, които помагат при плантарен фасциит. Подходящи обувки с ортопедични стелки и почивка са другите благоприятно действащи фактори.


Медикаменти

Най-често това са болкоуспокояващи и нестероидни противовъзпалителни.


Терапии

Удължаване и укрепване на фасцията и използването на специализирани устройства могат да помогнат за  облекчаването на симптомите. Те включват:

  • Физиотерапия. С помощта на физиотерапевт можете да правите упражнения, които да разтегнат плантарната фасция и ахилесовото сухожилие. Да подсилите мускулите, като стабилизирате петата и глезена. Може да бъдете обучен да използвате атлетична лента за поддръжка на петата.
  • Ортопедични стелки. Стелките ще допринесат за правилното разпределяне на тежестта върху свода на стъпалото.  Обувките също са от много голямо значение – те осигуряват добрата опора на сводовете на стъпалата ви.

Още полезни статии

Related Post

Ендопротезиране на тазобедрена става

                                               Ендопротезиране на тазобедрена става Често хората не обръщат внимание на леки болки или ограничение в движението на дадена става, докато не стане прекалено късно. Много хора живеят с болка в тазобедрената става и едва когато те станат непоносими или започнат да ограничават дейностите от ежедневието решават да потърсят помощ. Винаги се опитва първо консервативно…

Насоки за постоперативно възстановяване на предна кръстна връзка

Като човек, който е преживял травма на предна кръстна връзка заедно с придружаващата операция и иска да се върне към спорта, има много неща, които трябва да преминете по пътя към възстановяването, за да се уверите, че сте в оптимална форма, но също и трябва да се уверите, че сте намалили риска от повторна травма.…

Болка в тазобедрената става

Дискомфорт при ходене, причинен от болезнено усещане в областта на тазобедрената става по време на движение, наричан за по-кратко болка в тазобедрената става, може да се появи във всяка една възраст. Болките при ходене в тазобедрената става може да се дължат на: Травма на ставата, например фрактура или луксация, както и заболявания на костно-мускулната система…

Доброто здраве е наша мисия!

Кабинет Варна

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 899 957 845

Варна, ул. Д-р Анастасия Железкова 25

Кабинет София

Понеделник - Петък 08:00 - 20:00 | Събота - Неделя (масажи)

(359) 883 384 683

София, ул. Димчо Дебелянов 14, Блок 84, вх. Б, ап. 15