Няколко причини за болка в коляното -

Коляното е една от по-често нараняваните стави. Възможно е наличието на болка в коляното да се дължи на разнообразни причини. Може да имате наранен мениск или проблем с движението на капачката, да сте преразтегнали връзки, или просто да сте натоварили самото коляно. Кога задължително трябва да търсите помощ от ортопед?

– Ако сте имали травматичен момент (падане, катастрофа и др.);

– Ако сте имали ускуващ момент – рязко завъртане; в този момент сте  изпитали силна болка и се е получил оток. Срещата с ортопед – травматолог е задължителна. Но ако болката се появява без причина, след което отминава, тогава може да потърсите помощта на рехабилитатор или кинезитерапевт;

– Ако имате болка при движение: съществуват голям брой добри и качествени методики, които могат да ви помогнат. Някои примери са: мануална терапия, мускулни техники за релаксация, техники които подобряват стабилността в коляното, масаж и много други. Не бързайте да вземате лекарства! Много често, с помощта на мануални техники, състоянието на пациенти с проблеми в коляното се подобрява. Проблемите възникват при прекалено дългото чакане и отлагане. Тогава се получават усложнения. Много често коляното може да се подобри с една или две процедури (в зависимост от проблема).

Професионалният ми съвет е: при болка в коляното, преди да опитате да подобрите състоянието си с лекарства, пробвайте с нещо, чийто положителен ефект е доказан във всички развити държави!