Тенис лакът (латерален епиконделит) -

 

 

1. Какво представлява латералният епикондилит (Тенис лакът)?

Тенис лакът е често срещано болезнено състояние, което се предизвиква от претоварване в областта на лакътя.

Външната изпъкнала част на лакътя се нарича епикондил. Там се захващат мускулите, отговарящи за разгъването на китката (разгъвачи/екстензори)/. Повдигането на китката нагоре (назад) се случва благодарение именно на тези мускули.

Външният (латерален) епикондилит (от страната на палеца) е 10 пъти по-често срещан от вътрешния (медиален/от страната на малкия пръст). Най-често се предизвиква от повтарящи се движения на мускулите разгъвачи (екстензори) в китката. Симптоматиката му включва остра болка от външната страна на лакътя със силно изразена болезнена при натиск точка.

За първи път се описва при действащи тенисисти, откъдето и произхожда популярното му име “тенис лакът”


2. Причини за появата на епикондилит:

Многократните повторения на еднообразни движения с лакътя, като въртенето на отвертка, играта на тенис, боядисването с четка и работата с компютърна мишка са сред най-честите причини за появата на епикондилит. Хората на възраст между 30 и 50 години са най-често засегнатата възрастова група.

Постоянните натоварвания и напредването на възрастта стартират дегенеративните процеси в сухожилията на лакътната става. Те постепенно се износват и получават разкъсвания, които довеждат до отслабването им. Непрекъсването на травмиращите движения пречи на възстановяването на сухожилията, като се разкъсват новите сухожилни влакна, преди те да достигнат своята зрялост. Съединителна тъкан замества увредените влакна, но тя не притежава необходимата еластичност.


3. Какви са симптомите?

Това е заболяване, което започва постепенно и се развива бавно. Първоначално оплакванията се изразяват в напрежение в ръката, мускулна слабост и умора в ръката .

С напредване на състоянието болката се засилва от 1 до 3 дни след претоварването на ръката. Тя утихва след покой и  се засилва при физическо натоварване. Болката се разпространява нагоре към раменната става и надолу към пръстите. Нарушение във функцията на ръката и затруднение при извършване на редица ежедневни действия също са част от симптомите.


4. Поставяне на диагноза

Латерален епикондилит е диагноза, която се поставя след физикално изследване от ортопед. Най-често след преглед се установява лек оток на 2см под латералния епикондил, като дори при лек натиск зоната е болезнена. Отокът обаче може и да липсва. При завъртане на ръката навътре и разтягане, пациентите изпитват болка. Установяване на болка при опит да се разгъне китката при свит юмрук срещу съпротивление е положителен резултат за симптома на Томпсън.

Рентгеновата снимка не може да покаже наличието на тенис лакът, но е способна да отхвърли други увреждания в областта при съмнения за такива – фрактури, артроза или остеофити (шипове).  Дегенеративни промени в мускулите – разгъвачи могат да бъдат установени чрез ядрено-магнитен резонанс. Ехографско изследване също е опция.


5. Лечение

След диагностициране на  латерален епикондилит се препоръчва почивка. Липсата на натоварване на лакътната става често е напълно достатъчна, за да изпитате облекчение.

В случаите, когато покоят  не дава желания резултат или при много силна болка, се прилага  медикаментозна терапия – най-често нестероидни противовъзпалителни – диклофенак, напроксен, ибупрофен, кетопрофен.

Добре се повлиява от рехабилитация и физиотерапия,  въздействаща на възпалителния процес, изометрични упражнения, запазващи силата на мускулите, също са подходящи. Йонофорезата е още една от опциите за възстановяне.