Болка в коленете при клякане? -

Когато страдате от болка в коленете, например при клякане, и искате да разберете дали проблемът е в сухожилието или в самата става (пателарна тендинопатия). Пателарното сухожилие е малка лента, съставена от влакнеста тъкан, която свързва подбедрицата с капачката и се залавя за квадрицепса (Големият мускул, който се намира в предната част на бедрото). Ако проблемът е в сухожилието, ще изпитвате болка непосредствено в долната част на капачката (мястото където се захваща сухожилието) и е малко вероятно болката да е под нея или вътре в самата става.

Болката би трябвало да се усилва, когато ползвате сухожилието като пружина, тоест при клякане да се предизвиква болка 2 от 10, но няколко високи подскока да предизвикват болка 8 от 10. Първата стъпка за справяне с проблема е да опитате изометрично упражнение като китайското столче.

Можете да започнете с 5 пъти по 30-40сек. и постепенно да увеличите времетраенето до 1 мин.  Това упражнение би трябвало да облекчи симптомите ви непосредствено след като приключите. Ако болката се усили, значи сте се сблъскали с друг причинител на болката (най-вероятно проблем в движението на капачката или друг вид травма и се нуждаете от различен вид лечение).